Utegris

Har bestilt i år igjen! Takk for nydelig og hyggelig handel av kanskje verdens beste svinekjøtt! Den ribba som var i kassen i fjor er den beste vi noengang har spist! Smaker ekstra godt med god dyrevelferd! ⭐⭐⭐⭐⭐

Er utegris en egen rase?

Nei, utegris er ikke en egen rase, det er en betegnelse på gris som bor utendørs. Vi har prøvd både Duroc, Noroc og Hampshire. I år satser vi særlig mot Hampshire, da dette er en robust og kjøttfull griserase som egner seg godt for utedrift. Den tåler det norske klimaet godt, og klarer seg godt i naturlige forhold. Kjøttet har mer struktur og karakter enn vanlig industrigris.

Hvordan bor grisene?

Grisene bor i det fri, enten på skogsfelt eller mer åpent landskap, avhengig av sesong. De har tilgang til hus fylt med halm, og fri tilgang til mat og vann. Fôringsplassen er gruset opp for å unngå gjørme i dette området, men ellers sørger grisene fort for å lage seg gjørmebad på plassene hvor de syns det passer. Griser er renslige dyr og for utegrisen er det lettere å opprettholde rensligheten. De lager seg latriner på egnede steder, og gjør normalt sett ikke fra seg i husene sine.

Hvor kjøper dere grisene?

Grisene våre kommer fra såkalt konvensjonelt svinehold – det betyr at de er født og oppvokst i fjøs. Ved ca 2 måneders alder er de klare for avvenning, og flytter til oss.

Følger dere samme lover og regler som innegris?

Ja, det gjør vi. Vi forholder oss til lovverk, Mattilsynet og KSL slik som andre svineprodusenter, selv om en del av punktene i sjekklisten ikke er relevante for oss. Vi håper det kommer egne retningslinjer for utegris etter hvert, men inntil videre tilpasser vi driften så godt det lar seg gjøre til eksisterende regelverk.

Alle griser slaktes på godkjent slakteri som ivaretar de regler som er satt.

Blir kjøttet bedre?

Her kan vi uforbeholdent svare JA! Kjøttet er saftig og med fin marmorering, og har en mild smak av gris, i motsetning til den stramme smaken man enkelte ganger kan oppleve. Vi er helt overbevist om at de ekstra fôrtypene vi forer med (bakevarer og mesk) er med på å sette prikken over i’en.

Koser dere med grisene?

Vi koser med grisene, og bruker generelt mye tid med dem. Noen elsker kos, mens andre er mer skeptiske.

Hva får de å spise?

Grisene har fri tilgang til kraftfôr hele døgnet. Kraftfôret har stor andel norske korn, noe vi vektlegger. Det egner seg godt til utegris, som tross alt beveger seg mer og dermed spiser mer enn konvensjonell gris. I tillegg får de bakevarer og mesk etter ølproduksjon. Dersom dagligvaren i området har mye frukt og grønnsaker som fremdeles er i god stand men som de ikke kan selge til kunder, får grisene dette også.

For å levere fôrvare til griser skal man være registrert som fôrleverandør hos Mattilsynet. Vi ha fått alle som bidrar med fôr til våre griser til å registrere seg for dette.

Er det økonomisk bærekraftig?

Å drive med utegris er ikke noen gullgruve, spesielt ikke om du regner inn arbeidstiden du bruker på det. Den største kostnaden er slakte- og delejobben, som for oss er ekstra høy da vi gjør det på privat slakteri – men det er et valg vi har tatt fordi vi ikke vil utsette grisene for mer stress enn nødvendig mtp transport og håndtering. I tillegg er fôret dyrere for oss som kjøper i mindre kvanta enn de som driver industri. Heldigvis setter våre kunder pris på kvaliteten og forstår at våre produkter må koste mer enn hos vanlige dagligvareforretninger som baserer seg på industriproduksjon.

Kontakt

Scroll to Top